Coosebean Commuter Link

Transport

The Coosebean Commuter Link connects west Truro with the city centre via a new cycle and pedestrian link.

Coosebean opens. Photo by Mary Neale

The new link provides people who live in the area with equality of access to major employers already located in the corridor and to investors who locate in the significant quantum of new workspace currently proposed.  By aiding recruitment and retention for all these employers the scheme will also promote improving standards and business competitiveness.

The scheme provides a pleasant walking and cycling route alternative to the A390, hopefully encouraging those currently making local trips in their car to chose to walk or cycle.

Relieving the highway network will benefit all users and offer a healthier, active mode of travel to those who have been discouraged from using the busy A390. Increasing the sustainable travel options for those who work or live in Truro will help the city to embrace future growth and inward investment with reduced impacts from traffic. The project represents a significant step towards providing a better environment and safer access for cyclists and pedestrians between Truro City Centre and the Treliske, Gloweth and Threemilestone areas where there is high demand for access to work and education.

Reducing traffic congestion along the A390 Highertown corridor into the city centre will enable goods and services to move more freely while contributing to carbon reduction and improved air quality.  This will contribute to increased city footfall and will link with other projects to help make the heart of Truro a more attractive business location.

Project activity included ground clearance, ecological and environmental analysis, earthworks, construction, a pedestrian/cycle bridge, lighting (on and off road), lining, signage, fencing, ducting, drainage, collapsible bollards and on-going additional survey work.                                                                                        

Lighting on the path, which has been built using recycled materials, has been designed to provide security to users while avoiding light pollution and adverse impact on the ecology.